Wat beautyprofessionals absoluut moeten weten over de mannenhuid en huidkanker.

Als schoonheidsspecialist krijg je vast vaak de vraag: zijn aparte huidverzorgingsproducten voor mannen écht nodig? "Kan hij niet gewoon iets gebruiken uit het potje van zijn partner, mama of zus als zijn huid trekkerig, rood of droog is?"

Mannen komen van Mars… en dat geldt ook voor hun huid!

Wanneer het gaat om huidverzorging of huidverbetering, zijn veel mannen nog niet helemaal op de hoogte. Ze denken ten onrechte dat huidverzorging nog steeds een 'vrouwending' is en blijven daardoor vaak achter met een verwaarloosde huid. De mannenhuid verschilt op een aantal cruciale punten van de vrouwenhuid, waardoor specifieke verzorgingsproducten essentieel zijn voor een optimale gezondheid en uitstraling. Jij als professional kan daar zeker het verschil maken!

Verschillen onder invloed van testosteron

Het voornaamste verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid, is dat de mannenhuid dikker is, een hogere zuurtegraad en grotere poriën heeft. Dit komt door het mannelijke hormoon testosteron. Datzelfde hormoon zorgt er ook voor dat de huid van mannen vaak wat vetter is dan die van vrouwen, want testosteron stimuleert de talgproductie. Testosteron is ook verantwoordelijk voor de baard. Omdat bij elke haar ook een talgklier hoort, hebben mannen in het gelaat dus ook meer talgklieren dan vrouwen.

De Mannenhuid: dikker, maar gevoeliger voor de zon

De mannenhuid is gemiddeld 20-25 procent dikker dan die van een vrouw en bevat meer collageen, maar dit maakt hem niet minder kwetsbaar! Vanaf een bepaalde leeftijd neemt ook het collageengehalte van de mannenhuid drastisch af, waardoor deze ook dunner en minder elastisch wordt. Bovendien is de mannenhuid gevoeliger voor de zon vanwege een dunner onderhuids vetweefsel, wat samen met het testosteron medeoorzaak is op een verhoogd risico op huidkanker.

Vette, maar droge Huid

Het lijkt tegenstrijdig, maar de mannenhuid is zowel vetter als droger. Mannen hebben meer talgklieren en daardoor grovere poriën, wat leidt tot een hogere talgproductie en vaak meer onzuiverheden. Tegelijkertijd is een mannenhuid steeds droger (minder gehydrateerd). De oorzaak is alweer het mannelijk testosteron. Bovendien zorgt de verdamping van vocht - door de grovere poriën en grotere zweetklieren- voor een droge huid. Voldoende hydratatie is dus essentieel om droge schilfers, trekkerige huid en rimpels te voorkomen.

Minder snel maar diepere rimpels

Mannen hebben een voordeel dankzij hun hogere collageengehalte in hun jonge jaren, waardoor ze minder snel rimpels krijgen. Echter, wanneer de huid veroudert, gebeurt dit plotseling en sneller, met diepere rimpels als gevolg. Voorkomen is hier echt beter dan genezen! Extra collageeninname is dan ook geen overbodige luxe.

Schade door het Scheren

Wist je dat de gemiddelde man zich zo'n 16.000 keer in zijn leven scheert? Dit zorgt voor stress en schade aan de huid, met roodheid, irritaties en ingegroeide haartjes als veelvoorkomende klachten. Help je mannelijke klanten door hen aan te raden mildere scheerproducten (lees zonder Natrium Lauryl Sulfaat)  te gebruiken die de huid beschermen en kalmeren.

Dagelijkse Reiniging en Bescherming

Dagelijkse reiniging is een must om verstopte poriën te voorkomen. Adviseer je klanten een milde reiniger te gebruiken, speciaal ontwikkeld voor mannen. Vermijd producten met natrium lauryl sulfaat of parabenen die zijn huid kunnen beschadigen.

After shave: Een Must-Have na de scheerbeurt.

Na het scheren is het belangrijk om de huid te kalmeren en te voeden met een goede aftershave. Ingrediënten zoals Babassusolie, Ladaniferus Oil, Shea Butter, Vitamine E en Propolis helpen de huid te herstellen en te beschermen zonder een vette film achter te laten.

Welke verzorgingsproducten adviseer je best voor de dagelijkse verzorging van de Mannenhuid?

Mannen hebben behoefte aan specifieke verzorgingsproducten. Een sterk hydraterende dagverzorging en een reiniging dewelke kan gebruikt worden in de douche net als een zeep. Kies voor combinatieproducten die hydratatie, anti-aging, huidverbetering en bescherming tegen huidkanker bieden. Dit bespaart tijd en gedoe.

MEN³: zijn favoriete keuze 

Geen zin in keuzestress of urenlang zoeken naar de juiste producten? Bij MEN³ hebben we de expertise, passie en missie om mannenproducten te ontwikkelen die precies voldoen aan de behoeften van jouw mannelijke klanten. Ons K.I.S.S.-principe (Keep It Simple Skincare & Keep It Simple Shaving) en H.I.P.-filosofie (Human, Innovative, Pure) maken het verschil.

Maak van MEN³ jouw geheime wapen om mannenharten (en huid) te veroveren!

PS: Vergeet niet om je klanten te informeren over de gevaren van huidkanker en het belang van regelmatige huidcontroles.

Belangrijke nota: De cosmetica-industrie maakt enorm veel reclame met producten die het label ‘for men’ krijgen, maar vaak is dit pure marketing. (lees hetzelfde product maar in een ander potje en me een ander geurtje) 

Reacties

Populaire posts van deze blog